Yoga & meditatie

Yoga & meditatieles

Yoga & meditatieles: 

Een inspirerende les waar ruimte is voor de beoefening van yoga en meditatie. Yoga geeft de mogelijkheid zelf te ontdekken wat jouw lichaam nodig heeft. Met de verschillende houdingen en ademhalingstechnieken ruimte creëren in jouw lichaam maar ook in je geest. Fijn om je eigen lichaam te voelen en jezelf te leren hoe te ontspannen of zelfs te activeren. De les geeft een ruime mogelijkheid om te onderzoeken, zowel in de oefeningen als aan de hand van een thema vanuit de yogafilosofie die aangeraakt wordt om mee aan de slag te gaan.

De les is opgebouwd uit aandacht- en concentratieoefeningen, de asana’s (houdingen) en een eindontspanning. Van daaruit stromen we door in de meditatie en verdieping van het thema. De ruimte, die in het eerste deel van de les gecreëerd is, werkt ondersteunend voor de verdieping en het verstillen en ervaren in de meditatie.

AYP oefengroep (Diepe meditatie)

Wil je graag je beoefening van AYP bekrachtigen en verdiepen in een groep? Elke woensdagavond en twee maal per maand op vrijdagavond (19.30-21.15 u)is er volop gelegenheid om groepsgewijs AYP Diepe meditatie te beoefenen.

De avond is als volgt ingedeeld:

20 minuten Asana's (yogahoudingen)
12 minuten Spinal breathing (wervelkolom ademhaling)
18 minuten Diepe meditatie
5 minuten Samyama
5 minuten Liggende ontspanning

Afsluiting kopje thee, mantra zingen en ruimte om te delen. (Op vrijdagen worden er ook lessen vanuit AYP behandeld en besproken)

Wat is AYP? (Advanced Yoga Practise):

Vanuit mijn eigen bewoording is AYP diepe meditatie een simpele meditatievorm die een bijzonder diepe werking heeft op jouw gehele wezen. Het reinigt je zenuwstelsel op emotioneel (energetisch niveau) en heeft daarbij direct uitwerking op jouw fysieke lichaam. Het fijne is dat je deze techniek simpel thuis kan blijven beoefenen en er al op korte termijn veel baat bij kan ervaren. Belangrijk blijft het voelen wat en hoelang jouw manier van deze beoefening gaat zijn (self-pacing). Mocht je geen ervaring hebben en toch graag aan de slag willen? Dan is er altijd een mogelijkheid om deze beoefening eigen te maken. Neem gerust contact op over de mogelijkheden.

Vanuit de website www.aypsite.org:

Eenvoudige lessen voor extatisch leven

Er wordt hier een open en geïntegreerd systeem van gevorderde yoga oefeningen aangeboden die een natuurlijke extatische gloed zal doen opbloeien. De oefeningen werken direct op hart, geest, lichaam, adem en seksualiteit. De technieken die in deze lessen onderwezen worden bestaan uit diepe meditatie (Deep Meditation) waarin een efficiënte, universele mantra wordt gebruikt, gevorderde wervelkolom ademhaling pranayama (Spinal Breathing Pranayama) methoden, samyama, zelfonderzoek, en een integratie van Hatha, Kundalini en Tantra technieken, die allen tezamen leiden tot een gestage cultivering van innerlijke vrede en verlichting door middel van dagelijkse oefening. In de online lessen (via de website van aypsite wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van eigen tempobepaling (self-pacing), met als doel de beoefenaar te helpen zelfstandig te worden in het beoefenen van yoga. De lessen online zijn gratis te volgen.

De schrijver van AYP, Yogani:

Is een spiritueel wetenschapper die vele jaren ervaring heeft met het combineren van krachtige yoga methoden met de moderne levensstijl. De focus ligt hier op het openbaar maken van technieken die werken, en niet op het promoten van een sektarische visie. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen, ongeacht je achtergrond en ervaringsniveau in yoga. De lessen kunnen worden gebruikt als een volwaardig oefensysteem, of als stof tot nadenken ter aanvulling van elk ander spiritueel pad.

Yogani is sinds lange tijd een beoefenaar van gevorderde yoga technieken, die graag wat nuttige informatie wil achterlaten. Door de jaren heen heeft hij vele tradities grensoverschrijdend benaderd, en heeft zo een effectieve integratie van methoden ontwikkeld. De methoden zijn flexibel en wetenschappelijk, in tegenstelling tot star en willekeurig. Het is een systeem dat open staat voor publieke toetsing, wat tegenwoordig het geval zou moeten zijn met alle spirituele kennis. Hij verlangt niet naar de status van een guru – een kleine bijdrage leveren aan het beter beschikbaar maken van spirituele disciplines voor iedereen geeft hem genoeg vreugde. Hij wenst anoniem te blijven, om zo een rustig leven met yoga beoefening te kunnen behouden. AYP draait niet om de schrijver. Het is voor iedereen die naar kennis verlangt.

De guru is in jou.