Yoga & meditatielessen

Hatha Yoga

Hatha Yoga geeft de mogelijkheid zelf te ontdekken wat jouw lichaam nodig heeft. Met de verschillende houdingen en ademhalingstechnieken ruimte creëren in jouw lichaam maar ook in je geest. Fijn om je eigen lichaam te voelen en jezelf te leren hoe te ontspannen of zelfs te activeren. De les geeft een ruime mogelijkheid om te onderzoeken, zowel in de oefeningen als aan de hand van een thema vanuit de yogafilosofie die aangeraakt wordt om mee aan de slag te gaan.

De les is opgebouwd uit aandacht- en concentratieoefeningen, de asana’s (houdingen) en een eindontspanning. Van daaruit stromen we door in de meditatie en verdieping van het thema. De ruimte, die in het eerste deel van de les gecreëerd is, werkt ondersteunend voor de verdieping en het verstillen en ervaren in de meditatie.

Hatha Yoga, waarin de adem, gevoel en bewustwording centraal staan!

Docenten: Kelly en Anneke

Maandag 19.30u – 21.00u          Yoga en meditatie door Kelly Verbeek


Vrijdag 9.00u - 10.15u.                Hatha Yoga (rustige les) Anneke van der Plas

Kaiut Yoga

Kaiut yoga is een methode met een rustig tempo, toegankelijk voor iedereen. Tijdens de les werken we vanuit de gewrichten vandaan en worden de houdingen aangepast aan de mogelijkheden die jouw lichaam per moment aangeeft. Je onderzoekt de ruimte die je op dit moment hebt en nodigt het lichaam uit deze te behouden. Tegelijkertijd geef je ruimte aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam om daar waar het kan meer mogelijkheden te creëren. De lesinhoud is vrij van religie, spiritualiteit en levensovertuigingen; het is enkel gericht op het voelen en ervaren van het lichaam.

Zie voor nog meer informatie over Kaiut yoga: https://www.yellowliving.nl/yoga

Docent: Marijke

Lestijden:

Worden nog bekendgemaakt


 

Mindfulness Training

Mindfulness is een krachtige, no-nonsense methode om minder stress te ervaren en meer uit het leven te halen.
Het is een manier van hier, op dit moment, met bewuste aandacht aanwezig zijn, kijken, en ervaren.

Door je aandacht bewust te sturen leer je op een oordeelvrije, vriendelijke manier om te gaan met dat wat er op dit moment is. Door het bewustzijn van lichaam, denken en voelen te vergroten neem je je leven meer in eigen hand. Je gaat beter zien hoe je gewend bent te reageren en keuzes te maken. Dit schept ruimte om daar nieuwe manieren bij te vinden en zo met lastige momenten makkelijker om te kunnen gaan. Dit geeft je de mogelijkheid meer van het leven te genieten, het leven voelt rijker en completer.

Wil jij de kwaliteit van je leven in handen nemen?

Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. Je hoofd wordt rustiger.
In acht weken leren we aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen, informele oefeningen (dagelijks leven) en meditaties, die de concentratie vergroten en de aandacht verdiepen. Na acht weken beschik je over een groot aantal technieken die je in de verschillende gebieden van je leven kunt gebruiken. Ervaring en onderzoek leert dat oefening blijvende effecten geeft, ook na de acht weken van de training.

Je kunt de golven in het leven niet bedwingen, je kunt wel leren surfen.

Door: Sabine Huurneman

Start: Dinsdag 15 september (8 weken bij elkaar)

Tijd: 9.30u- 11.30u

Kosten: €450,- (meestal vergoed door zorgverzekeraars)

Opgeven: www.mindfulnesshillegom.nl

 

AYP oefengroep (Diepe meditatie)

Wil je graag je beoefening van AYP bekrachtigen en verdiepen in een groep?

Woensdagavond (19.30-21.30u) vergoeding: €7,50- (oefengroep)

Begeleiding: Mirjam Rieken (woensdag)

De avond is als volgt ingedeeld:

20 minuten Asana's (yogahoudingen)
12 minuten Spinal breathing (wervelkolom ademhaling)
18 minuten Diepe meditatie
5 minuten Samyama
5 minuten Liggende ontspanning

Afsluiting kopje thee, mantra zingen en ruimte om te delen.

Wat is AYP? (Advanced Yoga Practise):

Vanuit mijn eigen bewoording is AYP diepe meditatie een simpele meditatievorm die een bijzonder diepe werking heeft op jouw gehele wezen. Het reinigt je zenuwstelsel op emotioneel (energetisch niveau) en heeft daarbij direct uitwerking op jouw fysieke lichaam. Het fijne is dat je deze techniek simpel thuis kan blijven beoefenen en er al op korte termijn veel baat bij kan ervaren. Belangrijk blijft het voelen wat en hoelang jouw manier van deze beoefening gaat zijn (self-pacing). Mocht je geen ervaring hebben en toch graag aan de slag willen? Dan is er altijd een mogelijkheid om deze beoefening eigen te maken. Neem gerust contact op over de mogelijkheden.

Vanuit de website www.aypsite.org:

Eenvoudige lessen voor extatisch leven

Er wordt hier een open en geïntegreerd systeem van gevorderde yoga oefeningen aangeboden die een natuurlijke extatische gloed zal doen opbloeien. De oefeningen werken direct op hart, geest, lichaam, adem en seksualiteit. De technieken die in deze lessen onderwezen worden bestaan uit diepe meditatie (Deep Meditation) waarin een efficiënte, universele mantra wordt gebruikt, gevorderde wervelkolom ademhaling pranayama (Spinal Breathing Pranayama) methoden, samyama, zelfonderzoek, en een integratie van Hatha, Kundalini en Tantra technieken, die allen tezamen leiden tot een gestage cultivering van innerlijke vrede en verlichting door middel van dagelijkse oefening. In de online lessen (via de website van aypsite wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van eigen tempobepaling (self-pacing), met als doel de beoefenaar te helpen zelfstandig te worden in het beoefenen van yoga. De lessen online zijn gratis te volgen.

De schrijver van AYP, Yogani:

Is een spiritueel wetenschapper die vele jaren ervaring heeft met het combineren van krachtige yoga methoden met de moderne levensstijl. De focus ligt hier op het openbaar maken van technieken die werken, en niet op het promoten van een sektarische visie. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen, ongeacht je achtergrond en ervaringsniveau in yoga. De lessen kunnen worden gebruikt als een volwaardig oefensysteem, of als stof tot nadenken ter aanvulling van elk ander spiritueel pad.

Yogani is sinds lange tijd een beoefenaar van gevorderde yoga technieken, die graag wat nuttige informatie wil achterlaten. Door de jaren heen heeft hij vele tradities grensoverschrijdend benaderd, en heeft zo een effectieve integratie van methoden ontwikkeld. De methoden zijn flexibel en wetenschappelijk, in tegenstelling tot star en willekeurig. Het is een systeem dat open staat voor publieke toetsing, wat tegenwoordig het geval zou moeten zijn met alle spirituele kennis. Hij verlangt niet naar de status van een guru – een kleine bijdrage leveren aan het beter beschikbaar maken van spirituele disciplines voor iedereen geeft hem genoeg vreugde. Hij wenst anoniem te blijven, om zo een rustig leven met yoga beoefening te kunnen behouden. AYP draait niet om de schrijver. Het is voor iedereen die naar kennis verlangt.

De guru is in jou.